Zdrowe odżywianie część II

Zdrowe odżywianie ważne nie tylko w czasie epidemii.

Witaminy

Są niezbędne dla zachowania zdrowia oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych

w naszym organizmie. Są dostarczane przede wszystkim z pożywieniem. Dzielą się na

rozpuszczalne w tłuszczach (A, D i E) i rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B i witamina

C).

Witamina A

Chroni organizm. Zapobiega miażdżycy i powstawaniu nowotworów. Pełni też bardzo ważną

rolę w procesie widzenia a także reguluje procesy tworzenia nowych komórek. Odgrywa również

ważną w zachowaniu dobrej kondycji skóry i błon śluzowych.

Witamina D

Niezbędna do prawidłowego rozwoju i budowy kośćca. Niedobór witaminy D może powodować

zmiany krzywicze u niemowląt i dzieci oraz osteoporozę u dorosłych. Szczególnie dużo witaminy

D zawierają tłuste ryby. Głównym źródłem witaminy D jest jej synteza zachodząca w skórze pod

wpływem słońca.

Witamina E

Pełni rolę ochronną w procesie starzenia się organizmu. Źródłem tej witaminy są produkty

pochodzenia roślinnego (tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa).

Witamina B12

Niedobór tej witaminy może powodować upośledzenie wzrostu tkanek oraz hamowanie

dojrzewania komórek. źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso,

wątroba, nerki.

Witamina C

Źródłem tej witaminy są warzywa, zwłaszcza kapustne oraz owoce jagodowe i cytrusowe.

Znaczącym źródłem witaminy C są ziemniaki a w okresie zimowym warzywa mrożone oraz soki.

Braki witaminy C mogą wpływać między innymi na odporność organizmu.

Główne zasady zbilansowanej diety:

1.Spożywanie 4–5 posiłków w ciągu dnia z zachowaniem przerw nie dłuższych niż 4 godziny.

2.Spożywanie produktów żywnościowych zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia i

Aktywności Fizycznej (patrz Piramida), a więc uwzględnieniem proporcji pomiędzy

poszczególnymi składnikami żywności, które powinny znajdować się w diecie.

3.Zjadanie co najmniej pięć porcji różnych warzyw i owoców dziennie.

4. Zjadanie przynajmniej dwóch porcji ryb tygodniowo.

5.Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody w ciągu dnia unikając słodzonych napojów.

6. Ograniczenie soli, szczególnie zwrócenie uwagi na niedosalanie potraw, zamiast tego

stosowanie różnych przypraw ziołowych.

7.Ograniczenie cukru oraz niezdrowych przekąsek (słodycze, chipsy), które można zastąpić

naturalnymi odpowiednikami: ziarnami słonecznika, orzechami, warzywami.

Na czym polega dieta zbilansowana?

Pod pojęciem dieta zbilansowana należy rozumieć taki sposób żywienia, który pokrywa

zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze bez wykluczania poszczególnych

rodzajów żywności. Jednocześnie taka dieta powinna uwzględniać równowagę między ilością

przyjętych w pożywieniu kalorii a codzienną aktywnością ruchową. Jest konieczne do

utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego. W okresie dojrzewania i dorastania należy

szczególnie dbać o prawidłowe odżywianie, ponieważ w tym czasie następuje intensywny

wzrost organizmu.

Piramida żywieniowa to graficzny opis różnych niezbędnych, w codziennej diecie

produktów spożywczych.

U jej podstawy znajdują się różne formy aktywności fizycznej, która jest nieodzownym

warunkiem zachowania pełnego zdrowia. Dotychczas w Piramidzie uwzględniano tylko

konkretne grupy produktów 4 spożywczych. Na kolejnych piętrach Piramidy zilustrowano

zalecany udział poszczególnych grup produktów spożywczych w codziennej diecie. Im niższy

poziom Piramidy tym więcej produktów z danej grupy należy spożyć, im wyższe piętro – tym

mniej produktów powinno być w naszej diecie. Podstawę Piramidy stanowi aktywność fizyczna.

Wśród produktów żywnościowych warzywa i owoce zostały postawione na poziomie najniższym.

Powinny być one spożywane codziennie, w jak największej ilości (co najmniej 5 porcji

dziennie).Jeżeli to tylko możliwe warzywa i owoce powinny być zjadane w nieprzetworzonej

formie, a więc w postaci porcji świeżych warzyw i owoców, z położeniem nacisku na warzywa

(najlepsza proporcja to 1/4 owoców i 3/4 warzyw dziennie). Kolejne piętro zajmują produkty

zawierające złożone węglowodany (produkty zbożowe): pełnoziarniste pieczywo i makarony,

płatki zbożowe, gruboziarniste kasze, brązowy ryż. Następny poziom zajmują produkty mleczne

pod postacią chudego nabiału (mleko, ser, jogurt naturalny, kefir – fermentowane produkty

mleczne dostarczają korzystną florę jelitową). Piąte piętro Piramidy obejmuje produkty

zawierające pełnowartościowe białko w postaci chudego mięsa, ryb (w tym tłuste ryby, np.

makrela) lub jajka oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, ciecierzyca). Należy

pamiętać, aby ograniczyć spożycie produktów mięsnych wysoko przetworzonych (to produkty,

które zostały poddane obróbce technologicznej w zakładach przemysłu spożywczego, aby

zwiększyć ich trwałość czy przyspieszyć proces przygotowywania). Na szczycie znajdują się

oleje oraz tłuszcze.

Dlaczego warto jest jeść pierwsze śniadanie przed wyjściem do szkoły?

Pierwsze śniadanie spożyte po przebudzeniu, to pierwszy posiłek po długiej nocnej przerwie.

Pełnowartościowe śniadanie powinno zawierać wszystkie składniki odżywcze, tj. białko, tłuszcz i

węglowodany. Może to być na przykład kanapka z pieczywa żytniego na zakwasie z wędliną

drobiową, liściem sałaty, pomidorem i szczypiorkiem. Dobrze byłoby wypić też szklankę

chudego mleka lub zjeść jogurt naturalny. Dzięki takiemu śniadaniu glukoza jest stopniowo

uwalniana do krwi, co wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu. Właściwie zbilansowany

poranny posiłek uchroni nas przed napadem nagłego głodu, poprawi pamięć i koncentrację.

W naszym codziennym jadłospisie powinny się znaleźć:

3 lub więcej porcji różnorodnych warzyw,

2 lub więcej porcji różnych owoców,

6-7 porcji zdrowych węglowodanów (pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze),

3 porcje chudego nabiału (mleko, jogurt naturalny, ser),

2 porcje: mięso lub ryby, jaja,

tłuszcze.

Tekst opracowano na podstawie artykułu Marii Jodkowskiej, Katarzyny Radiukiewicz

pod tytułem ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY przygotowanego

dla Instytutu Matki i Dziecka