Regulamin konkursu
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Zelowie
Rozstrzygnięcie konkursu: 13 kwietnia 2022
- Cele konkursu:
– kultywowanie i propagowanie wiedzy o kulinarnych tradycjach świątecznych;
– prezentacja ciast tradycyjnych oraz innowacyjnych związanych ze świętami
wielkanocnymi;
– wyłonienie najciekawszych propozycji ciast świątecznych;
– wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych;
– pobudzenie kreatywności społeczności lokalnej;
– popularyzacja kultury i polskiej tradycji ludowej;
– integracja społeczności szkolnej i lokalnej.
- Zadanie konkursowe i warunki udziału:
- w konkursie mogą wziąć udział uczniowie ZSP;
-każdy uczestnik może zgłosić nie więcej niż jedno ciasto.
- W ramach Konkursu uczestnicy zobowiązani są do:
– przygotowania we własnym zakresie stoiska konkursowego, m.in. nakrycia stołu,
naczyń, sztućców, dekoracji o charakterze wielkanocnym;
– przygotowania dla komisji konkursowej ciasta do oceny, tj. dostarczenie do organizatora
do godz. 8:00 w dniu 13 kwietnia 2022 r.
– oceny dokona komisja podczas prezentacji i degustacji ciast na stole;
-udostępnienia organizatorowi przepisów i/lub receptur wykonanych
konkursowych ciast.
- Osoba odpowiedzialna:
Pani Marta Drobniewska
- Rozstrzygnięcie konkursu:
-zgłoszone ciasta należy dostarczyć do rąk Pani Marty Drobniewskiej lub pokoju nauczycielskiego w dniu 13
kwietnia 2022 r. do godz. 8:00;
-oceny prac dokona specjalnie powołana komisja;
-rozstrzygnięcie konkursu nastąpi tego samego dnia;
podczas posiedzenia komisji o godz. 11:00.
- Kryteria oceny ciasta:
– zgodność z tematem konkursu,
– dobór składników i dodatków,
– walory smakowe,
– estetyka ciasta,
– oryginalność.